Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Μπιενάλε Νέων Δημιουργών

ΜΠΙΕΝΑΛΕ
καλλιτεχνική εκδήλωση που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια.

 
Η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει το εικαστικό μέρος της φετινής, 15ης διοργάνωσης Μπιενάλε νέων δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου, το οποίο θα αποτελέσει και το εικαστικό πρόγραμμα των 46ων Δημητρίων. 

 Η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1985 (την πρωτοφιλοξένησε τότε η Βαρκελώνη) και έκτοτε δίνει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς (ηλικίας 18-30 ετών) να συναντηθούν και να συν-δημιουργήσουν σε ένα πολύ-πολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. 



Η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε την Μπιενάλε του 1986 και έκτοτε ακολούθησαν αντίστοιχες διοργανώσεις στη Μπολόνια (1988), τη Μασσαλία, τη Βαλένθια, τη Λισσαβόνα, το Τορίνο, τη Ρώμη, το Σεράγεβο, την Αθήνα (το 2003) , τη Νάπολη, την Πούλια της Ιταλίας και τέλος τα Σκόπια το 2009. 

 
Θέμα της Μπιενάλε είναι η συμβίωση ανθρώπων από διαφορετκές κουλτούρες και τίτλος της: «Συμβίωση; / Symbiosis?». Θα συμμετάσχουν 300 νέοι καλλιτέχνες από 30 χώρες. 

 Φέτος η Μπιενάλε Νέων φιλοξενείται από δύο πόλεις. Η δεύτερη δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Το εικαστικό τμήμα της, που θα το φιλοξενήσει η Θεσσαλονίκη, διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (ΓΓΝΓ), το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΜΣΤ) ως επικεφαλής της «Κίνησης των 5 Μουσείων» της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και τη Διεθνή Ενωση της Μπιενάλε των Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου